top of page

Activitats: Què és el que fem i què és el que oferim.

Història Viva: Vida i costums dels pobles escandinaus dins del nostre campament.

Mitjançant explicacions, muntatge de campament i una posta en escena històrica el Clan Hávamál realitza, per a tot el públic assistent, un museu interactiu i viu per a donar a conèixer la vida i l'època passada traslladant a l'espectador enrere fins al segle X i XI de l'àmbit escandinau.

Podreu observar el dia a dia de la noblesa, el tracte amb els esclaus, els treballs artístics o artesanals, els rituals pagans, els judicis o les assemblees.

Treball artesanal amb cuir: elaboració d'accessoris i marroquineria.

Tot i ser un material que no aguanta gens el pas dels anys, han arribat fins avui dia una gran varietat de peces de pell i cuir realment ben conservades.

Mitjançant les eines que s'empraven a l'època (no molt distants a les utilitzades manualment avui en dia) i seguint patronatge de les troballes arqueològiques el Clan treballa el cuir elaborant tota mena d'accessoris: cinturons, sabates, braçals, bosses i fundes per espasa o per ganivets i d'altres estris.

Treball i talla en materials com el metall, les banyes, la fusta i l'os.

Magnífiques son les troballes arqueològiques d'estris emprats, durant el segle X (Gotland), per al treball de la fusta o el metall. I nombrosos els tractats i il·lustracions sobre la seva utilització (entre ells el famós tapís de Bayeaux). Així mateix com la conservació de material d'ús quotidià (també artístic) o mobiliari gràcies a l'excel·lent estat de conservació dels enterraments.

Suports de tendes, baguls, fusta i banyes decorades, mànecs de ganivets, son alguns dels nostres treballs de reconstrucció.

Treball tèxtil: patronatge, costura, brodats, "Lucet" i "Tablet Weaving".

Mitjançant el patronatge resultant de les poques restes tèxtils que ens han arribat avui dia i utilitzant els mateixos materials, el lli i la llana, els nostres membres elaboren el seu propi vestuari que decoren, un cop finalitzada la peça principal, amb d'altres treballs tèxtils artesanals: amb brodats (han quedat patrons que ens donen una idea de les diverses tècniques, formes i motius), utilitzant "Tablet Weaving" (mètode de teixir o entrellaçar la llana, tot fent-ne dibuixos, mitjançant unes tauletes de fusta) o el "Lucet" per a fer cordills.

Combats: Organització, demostracions, Hólmgang i Einvigi

Organització de combats demostratius tant individuals com en grup seguint un protocol o normativa interna per tal de minimitzar el risc. Seguint els moviments i atacs descrits a les Sagues nòrdiques i afegint-hi els tractats sobre esgrima de segles posteriors es pot arribar a emmarcar un mètode de combat propi de la era que recreem. Puntualitzar que els combats son totalment reals (no estan preparats ni teatralitzats).

​Dins del mode un contra un diferenciem dos estils: El Hólmgang (combat arbitrat amb unes regles establertes i realitzat en un lloc ben delimitat i marcat) i el Einvigi (combat lliure, sense regles ni àrbitres).

Tècniques i formacions de combat de l'època.

Les cròniques i manuscrits de l'època ens ajuden a representar tècniques i moviments de combat propis del món escandinau. Tot i que aquest es famós per els atacs ràpids a poblacions relativament desprotegides també participaren en combats a gran escala com el setge de París o com els atacs a Bizanci o Anglaterra.

Dels seus cronistes en traiem informació, el més acurada possible, per tal de recrear tàctiques militars i moviments de tropes durant el combat: el mur d'escuts, posicionament del cabdill o l'atac en cunya conegut amb el nom de "cap de porc".

Estudi i recreació dins de l'àmbit de l'alimentació.

Pa (Knäckebröd, molt semblant a l'integral), mantega salada, salses per acompanyar les menjades, peix fresc o assecat (Skreid), carn rostida de bestiar o de caça (Slátr), llegums, productes lactis (com la llet quallada, Skyr; o el formatge de cabra, Ostr), ous, sèmola a base de cereals (Graunt), mel, fruits secs o la famosa cervesa (Öl), el vi d'importació o de baya (Berjavín) i l'hidromel (Mjödr) son alguns dels ingredients utilitzats durant l'època vikinga per els pobles escandinaus.

A destacar la nostre cuinera Aideen (realitza uns excel·lents guisats de cérvol i porc senglar).

Cerimònies religioses de caire pagà.

Partint de la base de que el Clan Hàvamàl no segueix cap vessant política i, tot i que en cap moment es demana a cap membre que sigui partidari o practicant de cap vessant religiosa concreta, es ben cert que alguns dels nostres companys sí segueixen les antigues creences i tradicions dels pobles nòrdics. Es per això que, en tota cerimònia o ritual ancestral que realitzem, impera una actitud respectuosa. Aixi mateix es prega i demana aquesta serietat als mateixos participants i a tot el public assistent. Celebracions com els solstici d'estiu (Midsommar) o el d'hivern (Yule) son algunes de les moltes cerimònies realitzades..

Entreteniment: jocs típics escandinaus.

Ja sigui durant els calorosos dies d'estiu com en els llargs i freds hiverns lluny del treball de la granja o als festejos després de saquejos o combats, els nòrdics també disposaven de temps lliure per a l'esbarjo. Des de el típic joc de taula (Hnefatafl), molt semblant a l'actual joc d'escacs, fins a d'altres com el brutal joc de pilota (Knattleikr) on dos equips intenten marcar punt utilitzant un bat, una pilota i qualsevol medi agressiu per part dels seus participants.

Exposicions divulgatives i recreació social.

No sempre els events que es realitzen i on participem reuneixen les característiques pròpies per al muntatge de tot el campament o per a realitzar una història viva. En aquestes ocasions es munten exposicions explicatives amb el material del grup on els nostres llicenciats en història i arqueologia, donen a conèixer i desmenteixen mites i realitats d'aquest malinterpretat poble (el cinema i la televisió han fet molt de mal aportant una visió molt llunyana del fet històric real).

Tir amb arc

Aquesta activitat, dins del Clan Hávamál, es encara novell. Tot i que alguns dels nostres membres tenen nocions i han practicat amb l'arc en algunes recreacions a on se'ns ha invitat, no es una ocupació que realitzem habitualment. 

bottom of page